Proiect ING

Proiect Kaufland

Sprijin pentru peste 500 de persoane din 114 familii vulnerabile din Municipiul Rădăuți

Asociația Rădăuțiul Civic a accesat o finanțare nerambursabilă în valoare de 18.000,45 lei pentru familii vulnerabile din Municipiul Rădăuți și localități apropiate, din Fondul de Urgență pentru comunități vulnerabile ING, inițiat de Fundația Comunitară București și ING România, în parteneriat cu Fundația Comunitară Iași.

Beneficiarii au fost copiii (și familiile lor) care frecventau cursurile Școlii Speciale Rădăuți, familii vulnerabile din localități învecinate. Majoritatea acestor familii au mai mult de cinci membri, sunt alcătuite din persoane rămase fără venituri în această perioadă, persoane întoarse din străinătate, zilieri, șomeri sau persoane care desfășurau activități sezoniere. Pandemia a acutizat starea de vulnerabilitate a copiilor și a familiilor lor, iar această finanțare vine în sprijinul acestora prin distribuirea a 114 de pachete cu alimente de bază și produse de igienă care vor asigura necesarul a aproximativ 500 de persoane pentru două săptămâni, întregul buget al proiectului fiind folosit pentru achiziționarea acestor pachete.

Au fost achiziționate și distribuite 114 pachete cu produse de strictă necesitate care conțineau:

– produse alimentare de bază precum: ulei floarea soarelui, făină grâu, mălai, orez, zahăr, fasole albă, carne porc, conserve pește, ouă, cartofi, ceapă;

– produse de igienă precum: dezinfectant, hârtie igienică, săpun, pastă de dinți, detergent de vase, detergent rufe, măști de protecție.

Pachetele au fost distribuite pe 26 mai 2020 și au avut ca destinație familiile vulnerabile din localitățile: Rădăuți, Voitinel, Bilca, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Gălănești, Frătăuții Noi, Satu Mare, Dornești, Grănicești, Burla, Volovăț, Sucevița, Arbore, Putna, Siret, Vicovu de Sus și Vicovu de Jos.

În contextul actual al pandemiei, starea de vulnerabilitate deja existentă a copiilor, a familiilor din zona Rădăuți și din localitățile învecinate a dus la creșterea riscurilor existente: acces și mai redus la servicii sociale, inegalitate în ceea ce privește accesul la educație și servicii medicale, creșterea gradului de sărăcie. Aceste grupuri au fost permanent în atenția comunității și a asociației, deoarece necesită un ajutor constant pentru a-și asigura alimentele de bază necesare.

„Ne bucurăm că am putut să aducem o rază de speranță în aceste comunități și pentru aceste familii. Le mulțumim colegilor care au petrecut ore întregi în scrierea și conceperea proiectului și celor peste 20 de voluntari implicați. Este cel mai amplu proiect social derulat de Asociația Rădăuțiul Civic până în prezent și sperăm că acest sprijin va permite familiilor vulnerabile care se bazau pe venituri din activități ziliere sau sezoniere să depășească această criză fără a pune în pericol sănătatea membrilor familiei” a declarat Florentina Șcheul, manager de proiect.
Sprijin pentru peste 250 de persoane din 75 familii vulnerabile în contextul pandemiei COVID-19

Asociația Rădăuțiul Civic a distribuit pachete în valoare de 11806 lei pentru familiile vulnerabile din Municipiul Rădăuți și localități apropiate, prin programul Start ONG, prin Kaufland România și asociația care implementează programul, Act for Tomorrow.

Voluntarii noștri harnici au distribuit 75 pachete în localitățile: Rădăuți, Frătăuții Vechi, Frătăuții Noi, Solca, Volovăț, Voitinel, Bilca și Măneuți.75 pachete cu produse de strictă necesitate. Pachetele cu alimente și produse de bază au fost gândite pentru un număr mediu de 3 membri/familie. 

Fiecare pachet, în valoare de 180 de lei, conține alimente de bază precum lapte, carne, cartofi, ceapă, faină de grâu, mălai, orez, ulei, zahăr, dulciuri și produse de igienă precum măști, detergenți de vase și de rufe, săpun, pastă de dinți și role de hârtie.

Pe lângă produsele ajunse la aceste familii vulnerabile, ce nu se vede în fotografii și nu vom putea transmite în cuvinte sunt emoțiile acestor oameni, bucuria că nu au fost uitați.

Asigurarea produselor de bază pentru următoarea perioadă va permite familiilor care se bazau pe venituri din activități ziliere sau sezoniere să depășească această criză fără a pune în pericol sănătatea membrilor familiei.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.